Omgeving

Chez Mon Rêve ligt in het groene, heuvelachtige hart van Frankrijk. Het ligt vlak buiten het toeristische dorpje Éguzon-Chantôme, in de regio Centre-Val de Loire in het departement Indre, dat ook wel Pays des Harmonies wordt genoemd. Éguzon-Chantôme ligt op het kruispunt tussen de Berry en de Limousin.

In deze prachtige streek van Frankrijk valt veel te zien en te beleven. Of je nu komt voor een sportieve vakantie, een echte natuurliefhebber bent of vooral geniet van oude gebouwen en kunst, deze regio heeft de vakantieganger op het gebied van natuur, kunst en cultuur veel te bieden. Er zijn vele wandel- en fietspaden, mooie bossen om in paard te rijden en prachtige meren, waaronder het Lac d’Éguzon, om te zwemmen, te vissen en allerlei watersporten te beoefenen.

Village-étape

Éguzon-Chantôme is een gelabelde village-étape, wat de Engelsen een ‘stopover’ noemen. Een plaats waar je een reis onderbreekt, bijvoorbeeld om er te overnachten.
Het keurmerk Étappe-dorpen wordt toegekend aan kleine gemeenten in de buurt van grote wegen, waar je een ruim aanbod vindt op het gebied van catering, accommodaties en winkels. Tevens beschikken deze dorpen over openbare faciliteiten van hoge kwaliteit in een aangename omgeving.

Kunst en inspiratie

De omgeving was een inspiratiebron voor diverse romantische schilders, zoals Claude Monet, Gaston Thierry en Leon Detroy. Niet voor niets wordt deze vallei van de Creuse de Vallée des Peintres (de vallei van de schilders) genoemd.
In het kunstenaarsdorp Fresselines staat het museum Espace Monet Rollinat. Het hele jaar door organiseert het museum tal van tentoonstellingen op alle gebieden van artistieke creatie. Het museum is zeker een bezoek waard!

Een prachtig kunstenaarsdorpje is Gargilesse, genoemd naar het gelijknamige riviertje. Het dorpje behoort tot één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Nog altijd trekt het pittoreske plaatsje schilders en andere kunstenaars aan. Je vindt er dan ook verschillende ateliers en galerijen. Het romaanse kerkje met mooie fresco’s uit de 13e eeuw is een bezoek meer dan waard! Bovendien wordt hier elk jaar in de maand augustus het beroemde harpfestival gehouden.

Ook de vele kastelen en abdijen, de mooie steden en pittoreske dorpjes met de gezellige markten en brocantes, dragen bij aan de bijzondere sfeer van deze streek.

Cultuur

In de Berry is er ook op cultureel gebied veel te beleven.
Zo heeft de bekende Franse schrijfster George Sand in deze omgeving gewoond. Het huis in Nohant-Vic waar haar indrukwekkende verleden tot leven komt, is zeker een bezoek waard!

Ook wat de architectuur betreft, heeft de Berry veel te bieden. De kathedraal van Bourges met haar fraaie gebrandschilderde ramen, het Palais Jacques Coeur in Bourges, maar ook het schitterende kasteel van Valençay, het woonhuis van de Prince de Talleyrand en de Abdij van Noirlac raden we je van harte aan.

De dorpen in de omgeving, zoals Argenton sur Creuse, La Souterraine, Saint Benoit du Sault en Gargilesse hebben de bezoeker ook veel te bieden. Gezellige winkels en terrasjes, galeries en musea.

Een mooie dagbestemming is de Middeleeuwse stad Limoges, liggend aan de rivier de Vienne, en hoofdstad van de regio Limousin. Deze verrassende stad staat bekend om zijn brandschilderwerk en porselein, en is uitgeroepen tot UNESCO creatieve stad. Sla vooral een bezoek aan het Musée National de la Porcelaine Adrien Dubouché (het porseleinmuseum) niet over!

Festivals

Door het jaar heen worden er in de buurt van Chez Mon Rêve diverse festivals georganiseerd, die een bezoekje waard zijn. Zoals:

 • Eva Ganizate festival (begin tot half augustus)
  Een festival met verschillende klassieke concerten en een opera met internationale zangers, opgevoerd in de kerk van Saint Benoit du Sault en omgeving.
 • Le temps suspendu (Barokfestival) (eind juli tot begin augustus)
  In Saint Benoit du Sault en omgeving.
 • Festival d’eté de Gargilesse (augustus)
  Zomerfestival in Gargilesse.
 • Festival Chopin (begin juni tot half juli)
  Pianofestival in Nohant-Vic.

De natuur in

Het Parc Régional de la Brenne, met als bijnaam ‘land van de duizend meren’ is fantastisch, wijds uitgestrekt en heeft de natuurliefhebber veel te bieden.

Als actieve wandelaar kun je in deze omgeving je hart ophalen. Je hebt keuze uit talrijke gemarkeerde routes en paden. Maak een langeafstandswandeling, of ontdek een van de vele kortere routes. Maak je liever een wandeling weg van de gebaande toeristische paden? Dan is een wandeling langs de rivier de Creuse een echte aanrader. Deze rivier meandert mooi door de Indre.

Sportief

Mountainbiken, een wildlifetocht ondernemen, zwemmen, genieten van eindeloze uitzichten, het is allemaal mogelijk in dit prachtige gebied.

Het prachtige Lac d’Eguzon is een wijds uitgestrekt meer, dat volop gelegenheid biedt tot zeilen, waterskiën en het beoefenen van diverse andere watersporten. Er zijn diverse fijne strandjes, waaraan het bij mooi weer heerlijk vertoeven is. Ook vind je er diverse gezellige strandbars en restaurante. Voor jongere kinderen zijn er speelplaatsen en mooie waterglijbanen.